Kulturgård

Fasiliteter

Et lite småbruk fra 1915, innerst i Holandsfjorden, rett ved Svartisen.

Fasiliteter

Les om hva vår kulturgård har å by på.

Fjøs kaféen

Vi har kortreist mat, følger årstidene, vi har alle rettigheter. Har på sommeren også rømmegrøt med spekemat med heimelaga flatbrød, vafler, lefser og kaker.

Vi produserer en del av den kortreiste maten eks jordbær, bringebær, vanlig hage bær, epler, plommer, potet og noe grønnsaker/urter. Egg fra frittgående høns til bakverk/matlaging. Vi følger årstidene og bruker sesongens råstoff.

Eldhuset

Dette huset brukes mye. Her bakes flatbrød og lefser. Her er i gammel gruve som er hundre år gammel og fremdeles intakt. Her kan en koke kaffe på svartkjelen å fyre i grua eller bare ta med seg mat og kaffe fra cafe, sitte foran ilden i grua å slappe av. Eller som skoleklasser gjør, de griller pølser.

Snekkerboden

Her står ting slik det sto når min farfar levde.  Han var fisker bonde og snekker. Gamle heimelaga redskap og tydelig spor etter en svunnen tid. Jeg synes det fungerer godt at det ikke blir så mye rørt på da en lettere ser hvordan det har vært tidligere.

Jordkjelleren

Den er til privat bruk og ikke for gjester.

Utedoen

Den er hel restaurert, den er også fra gården ble etablert. Har var forfallet så stor at mye måtte skiftes, men i dag står den som en liten perle, og det brukes som et lite lysthus. Det mest interessante er taket som er intakt og som er kledd med utbanka blikk av bøtter og spann, et tidsbilde som viser at en utnyttet det som en hadde.

Galleri Alfred

Jeg ønsket å utnytte noe av låven til et Galleri. Så en del av låven er avdelt og det er satt inn vinduer. Her som ellers så er det brukt vinduer fra 1886 som ikke bryter med det gamle miljøet.

Min eldste onkel var veldig kreativ og skapende. Han bodde her og døde ung. Det var naturlig å gi galleriet hans navn derav Alfred.

Vi har de siste fire årene hatt mange kunstutstillinger. De aller fleste på våren, sommer, tidlig høst, også hatt november/desember utstillinger.

Vi har hatt utstiller fra ulike deler av landet.

Dette er en interessant og fin måte å bruke lokalitetene på. Når det er store utstillinger bruker vi hele låven og galleriet. Dette fungerer godt og bygget skaper en spennende ramme for kunst. Dette er noe vi ønsker å utvikle videre.

Silo

Vi har tatt siloen som var på gården og laga et lite rom inspirert av at den skulle gi en annerledes opplevelse. Har er plass til 10-12 stk. kan bruke på den måte en vil, eks forspill, refleksjoner, samtaler osv.

Bibliotek

Toppen på siloen ble saga av. Det arealet som ble frigjort kunne da brukes til et lite bibliotek. Inngang fra låven. Dette rommet gir mulighet til å slappe litt av å kose seg, samt kan ha en uforstyrret privat samtale hvis en ønsker det.

Låven

Låven brukes også som serveringsted når det er store grupper her.

Hagen

I hagen produserer vi en del av den kortreiste maten eks jordbær, bringebær, vanlig hage bær, epler, plommer, potet og noe grønnsaker/urter. Egg fra frittgående høns til bakverk/matlaging. Vi følger årstidene og bruker sesongens råstoff.

Filosofi som ligger bak utformingen

Dette gamle miljøet kan gi et pusterom i en ellers travel hverdag. Her kan tiden stå litt stille. Kan gi gjenkjenning, minner, blir rørt, forstå mer av fortiden og få litt påfyll av ro, fred og stillhet.

Vi ønsker at dette skal være et unikt sted på veien, at våre gjester opplever at besøket her har gitt dem noe positivt (utgjøre en forskjell).

Kafe / Samlingslokale

Vi har ikke driftsbygning. Den gamle driftsbygningen bruker vi nå som hovedhus i forbindelse med drift av kulturgården. En gang var fjøsen her veldig moderne etter datidens målestokk, den ble bygget mellom 1900-1915? deler av den er over hundre år gammel. Den delen er av lafta tømmer. Den delen brukes i dag som kafelokale med plass til ca. 35 stk. Den er beholdt så intakt som mulig.

Og lokalene der gir en unik atmosfære, og stopper tiden. Den brukes av ulike grupper som bestiller og vil ha en annen opplevelse enn vanlig Lokalene brukes spesielt på sommeren som åpen kafe. Men også noe kafedrift hele året. Vi har avholdt mange personalsamlinger, bryllup, konfirmasjon og andre store begivenheter / mange bursdager her.

Mat

På sommeren har vi en fast meny på rømmegrøt, heimelaga flatbrød med spekemat. Vafler som stekes når de bestilles.

Ulike supper / lapskaus kaker og gjærbakst, lefser.

Vi holder fokus på mat som vi selv produserer eller som har lokal forankring. husmannskost.  Bruker helst gamle oppskrifter når det er mulig. Vi har fokus på bevaring / redesign / miljø og bærekraft.